Producenten
Domaine Roger Belland
Roger Belland en zijn dochter Julie vertegenwoordigen inmiddels alweer de vijfde en zesde generatie van het Domaine. Het bedrijf heeft, zeker voor de Bourgogne, een behoorlijke omvang van zo’n 23 hectare wijngaard. Het overgrote deel is gelegen in de beste terroirs van Les Maranges, Chassagne Montrachet, Puligny Montrachet, Meursault, Santenay, Volnay en Pommard.
Het Domaine is niet alleen groot, ook is het erg succesvol. De wijnen hebben pittige maar zuivere smaken en Domaine Roger Belland bezit een monopole van 3 hectare van een prachtig belichte hoek van Chassagne’s Premier Cru Morgeot: de ‘Clos Pitois’. Hier is voor het eerst aangeplant in 1421. De spreekwoordelijke kers op de taart is misschien wel het perceel wijnstokken in de Grand Cru van Criots-Bâtard-Montrachet. Door tegenvallende oogsten gedurende afgelopen jaren, zijn de wijnen van Roger Belland wellicht het nieuwe ‘vloeibaar goud’ aan het worden. Jan-Dio’s woordenboek begint overigens met de ‘B’ van ‘Bourgogne’. Dus aan voorraad geen gebrek.
Weingut Johner
Sinds 1985 is Karl Heinz Johner zijn Weingut begonnen als ‘pionier’ op de Kaiserstuhl. De berg die inmiddels enorme reputatie heeft opgebouwd. Karl Heinz is gefascineerd door de wijnen uit de Bourgogne en Pinot Noir is derhalve een passie gebleken. De uitmuntende ligging van de wijngaarden en de bodemsamenstelling zijn de basis van de zeer hoge kwaliteit wijnen welke op Weingut Johner worden geproduceerd. De Pinot Noir, hier Spätburgunder genoemd, voelt zich op de Kaiserstuhl zeer thuis.
Inmiddels treedt zijn zoon Patrick in zijn voetsporen. De filosofie van Johner is het behouden van de fruitkenmerken van de druif en die kenmerken de hoofdrol geven. Weingut Johner produceert tevens fantastische wijnen in Gladstone, Wairarapa, Nieuw-Zeeland. De wijnen van Johner Estate zijn aangeplant in 2001 en de aangeplante rassen zijn onder meer Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Gris en natuurlijk: Sauvignon Blanc. Een enorm hartelijke familie met enorm mooie wijnen.
‘In der Kürze liegt die Würze’ zouden de Duitsers waarschijnlijk zeggen, dus lang verhaal kort: ontdek de wijnen van Johner!
Vincenzo Bossotti Vignaiolo
In het idyllische Cisterna d’Asti bevindt zich het prachtige bedrijf van Vincenzo Bossotti. Cisterna ligt in het Noorden van Italië, in de regio Piëmonte. Vincenzo is opgeleid als fotograaf en grafisch vormgever, dit zie je direct terug in de artistieke en strak vormgegeven etiketten en flessen. Vincenzo heeft van zijn vader de basis van het vak geleerd, waarna hij bij de universiteit van Alba contact heeft gelegd met Nicola Argamente, een vooraanstaand wijnbouwkundig ingenieur. De samenwerking heeft geresulteerd in unieke wijnen met een geheel eigen karakter. Zeer kenmerkende wijnen van voornamelijk Barbera, Croatina, Arneis en Nebbiolo. Keer op keer weten zijn wijnen ons weer te verrassen, Piëmonte ten voeten uit. Voor de écht feestelijke aangelegenheden (lees: feestdagen, verjaardagen of woensdagen) bieden wij ook Bossotti’s Barbera d’Asti aan in Magnum formaat. Kijk, dat zet zoden aan de dijk. Fantastico!
Weingut Uibel
De eigenaar en wijnmaker van het wijnhuis, Leopold Uibel, heeft ca. 7.5 hectare wijngaard en werkt volledig biologisch waarnaast hij experimenteert met methoden en werkwijzen uit de biodynamische wijnbouw. De oogst wordt per wijngaard voldaan en ook apart gevinifieerd. Leo maakt op deze manier vijf verschillende cuvées Grüner Veltliner, Oostenrijks nationale trots. Tevens produceert hij rode wijn van de Zweigelt en Pinot Noir.
Sinds enige tijd wordt er ook volop geëxperimenteerd met ‘orange’ wijnen. Dit zijn witte wijnen die met schil vergist zijn, waardoor er een ‘oranje’ wijn ontstaat. De ‘UNA’ is het eerste orange product van zeer hoge kwaliteit ‘Frühroter Veltliner’ druiven. Niet ‘oranje’ als een tompouce op Koningsdag, maar overduidelijk ‘meer oranje’ dan een ‘witte’ wijn.. Bent u er nog? Proef het anders zelf even, dan weet u wat ik bedoel.
Bottega Family Wines
Alberto Bottega werd geboren in Milaan, Italië in 1942. Nadat hij zijn jeugd had doorgebracht in de regio Friuli in Noordoost-Italië, emigreerde Alberto in 1950 met zijn ouders en zus naar Kaapstad. Hij ontmoette zijn vrouw Valerie in 1960 en samen hebben ze drie kinderen: Roberto, Laura en Silvana. Idiom was de visie van Alberto Bottega en Valerie Bottega als een erfenis om door te geven aan hun drie kinderen en kleinkinderen. De wijnen van het label Idiom worden geproduceerd in de Zuid-Afrikaanse wijnstreek Stellenbosch waar zowel de klassieke rassen worden gekweekt, alsmede een aantal prachtige blends in de stijl van Bordeaux, Rhône en natuurlijk de Kaap. De Italiaanse roots blijven niet onopgemerkt want ze produceren zeer hoge kwaliteit wijnen van Sangiovese en Zinfandel (Primitivo). Een soort Biltong Bolognese op sterniveau. Die beste van twee wêrelde!
Elephant in the Room
De wijnen van Elephant in the Room worden gemaakt bij Limestone Coast Winemaking (onder toezicht van expert wijnmaker Corey Ryan. Het terroir in de Limestone Coast bevat veel.. Kalksteen! Dit is de bodem voor de beste regionale wijnen in Zuid-Australië en het klimaat is droog en stabiel met veel zonuren. De wijnen van Corey Ryan zijn over het algemeen vol, expressief en eigenzinnig. De druiven worden met de hand geplukt, waarna de vinificatie plaatsvindt in grote RVS tanks. De wijnen rijpen 15 dagen ‘sur-lie’, vervolgens rijpt de wijn op gebruikt Frans eiken. De romigheid en complexiteit is deels te danken aan de ‘malolactische vergisting’. Voor hen die graag willen weten wat dit betekent: neem contact met me op! Het belangrijkste is dat de smaken in deze wijnen als een boomerang terugkomen in de afdronk en het werkelijk een zeer elegant en complex glas wijn betreft. Geen olifant in een porseleinkast dus. Aardig is ook dat Elephant in the Room tevens in blik verkrijgbaar is, waarbij de smaakkenmerken perfect behouden zijn gebleven (no animals were harmed during this process).